Verslag ledenbijeenkomst 17-11-2016

Verslag bijeenkomst leden Brabantse Wijnbouwers woonachtig in Noord-Holland op 17 november bij Daan Plekker te Zaandam.

Het was rustig bij Daan en na de koffie dachten we dat een aantal leden, die zeker zouden komen misschien in de file stonden. ( Het waren van die dagen met record files ). Achteraf bleek, dat een aantal leden geen uitnodiging hadden ontvangen. Excuus hiervoor. ( U krijgt volgende keer dus weer een verzoek tot leesbevestiging want ik moet toch ontdekken wat er fout gaat )

We hebben ons voornamelijk bezig gehouden met een aantal wijnen. Een kort verslag van hoe alles verlopen was en daarna ruiken en proeven.

De witte wijn  van Daan gemaakt van Boskoops Glorie en Merzling had een goede geur en smaak. Terwijl menigeen denkt dat je van de druiven van Glorie van Boskoop geen wijn kunt maken omdat de druif nauwelijks zuur heeft bewees Daan dat dit grote onzin is. Aan de hand van bevindingen van Ed Montfort maakte Daan een fraaie wijn van 2/3 Boskoop ( zo  lang mogelijk laten hangen ) en 1/3 Merzling.

De Marechal Foch van Dirkjan Kortenoever had een uitbundige geur. Maar wat ruik je nu precies. De geurendoos werd erbij gehaald en we kwamen op frambozen, misschien bessen. Ik ben benieuwd wat er op 10 december uitkomt want ruiken en proeven gaat prima maar beschrijven wat je proeft is een hele klus. De smaak was is ieder geval prettig. Iedereen vond het een mooie wijn.

De wijn van André en Maria Jans is een verhaal apart. Hij was gemaakt van druiven (Cabernet Cortis)  op hun wijngaard op Madeira. In de geur herkenden sommigen honing en iets kruidigs (thijm? ) Maar beide geuren komen bij een normale vinificatie met Cabernet Cortis niet voor. De smaak is ook iets aparts. Geen aanwijzingen voor een fout of een gebrek maar niet terug te brengen tot herkenbare smaken. Besluiten de wijn mee te nemen naar de specialisten van de Brabantse wijnbouwers want veel zinnigs kunnen we eigenlijk niet zeggen. ( Wordt vervolgt )

We hebben nog gezellig informatie uitgewisseld en afgesproken dat we in begin mei te gast zullen zijn bij de familie Jans, Geestersingel 11 in Alkmaar. De precieze datum volgt.

Met dank aan Daan en Christa Plekker voor de gastvrijheid……….

Dirkjan Kortenoever