HOBBY WIJNBOEREN

Er zijn in Noord-Holland veel hobbywijnboeren. ( Zo’n 80 bekend) Een deel runt zelf een wijngaard en maakt vol enthousiasme een redelijke wijn. Bijnnen deze groep zijn er wijngaardeniers, die graag af en toe contact hebben zodat ze kunnen overleggen over zaken in de wijngaard en opvallende momenten tijdens het wijnmaken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

De meeste wijnboeren zijn lid van het Wijngaardeniers gilde, dat naast een afdeling voor hobbywijnboeren ook een afdeling commerciële wijngaardeniers heeft. Op hun website vindt u meer informatie. ( Wijngaardeniersgilde.nl )

Naast het wijngaardeniersgilde is er de Federatie voor Amateur Wijnmakers, Bierbrouwers en Likeurbereiders waarbij in elke provincie gilden actief zijn. In Noord-Holland is dat “Groene waard”, amateurwijnmakersgilde in Heerhugowaard (voorzitter Bram Groot: bamgroot@quicknet.nl ) en Kennermerwijn en biergilde (www.kwbg.nl) te Heemskerk.

Maar er zijn ook veel wijngaardeniers lid van de Brabantse Wijnbouwers. De website van de brabantse wijnbouwers ( www.brabantsewijnbouwers.nl
) is zeer uitgebreid.

Elke vraag over de druiven, de wijngaard of het wijnproces kunt u terugvinden op deze site. Omdat de afstand van Noord-Holland tot Noord-Brabant vrij groot is wordt er af en toe een bijeenkomst georganiseerd bij een van de leden. De vorige bijeenkomst was bij Simon Loos, wijndomein Saalhof Wognum. Onder agenda vindt u meer informatie over deze bijeenkomsten.