HOBBY WIJNBOEREN

Er zijn in Noord-Holland veel hobbywijnboeren. (Zo’n 80 bekend) Een deel runt zelf een wijngaard en maakt vol enthousiasme een redelijke wijn. Bijnnen deze groep zijn er wijngaardeniers, die graag af en toe contact hebben zodat ze kunnen overleggen over zaken in de wijngaard en opvallende momenten tijdens het wijnmaken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

De meeste wijnboeren zijn lid van het Wijngaardeniers gilde, dat naast een afdeling voor hobbywijnboeren ook een afdeling commerciële wijngaardeniers heeft. Op hun website vindt u meer informatie. ( Wijngaardeniersgilde.nl )

Naast het wijngaardeniersgilde is er de Federatie voor Amateur Wijnmakers, Bierbrouwers en Likeurbereiders waarbij in elke provincie gilden actief zijn. In Noord-Holland is dat “Groene waard”, amateurwijnmakersgilde in Heerhugowaard (voorzitter Bram Groot: bamgroot@quicknet.nl ) en Kennermerwijn en biergilde (www.kwbg.nl) te Heemskerk.

Maar er zijn ook veel wijngaardeniers lid van de Brabantse Wijnbouwers. De website van de brabantse wijnbouwers (www.brabantsewijnbouwers.nl) is zeer uitgebreid.

Elke vraag over de druiven, de wijngaard of het wijnproces kunt u terugvinden op deze site. Omdat de afstand van Noord-Holland tot Noord-Brabant vrij groot is wordt er af en toe een bijeenkomst georganiseerd bij een van de leden. De vorige bijeenkomst was bij Simon Loos, wijndomein Saalhof Wognum. Onder agenda vindt u meer informatie over deze bijeenkomsten.

Wilt u meer weten over een hobby wijngaard in Noord-Holland, dan kunt u contact opnemen met een van de onderstaande wijngaarden.


Wijngaard Coteaux De Saen
Eigenaren: Dirk-Jan Kortenoever & Chris de Vries
Tel:075-6284057

Coteaux De Saen
G. Pel-Grootstraat 53
1525 PD West-Knollendam 

Informatie wijngaard Coteaux De Saen

cds-1

 

 

 

 

 

 

 

Locaties
Een kleine wijngaard bestaande uit 4 verschillende locaties:

  >

 • West-Knollendam
 • Krommeniedijk
 • Renesse ( Zeeland )

Druivenrassen

Rood

 • 85 % Maréchal Foch
 • 10 % Cabernet Cortis (meer body )
 • 5%  Golubok (als smaak versterker )
 • Apart   100 % Souvignier Gris (40 stuks  in 2013 geplant)

1.1 Wijngaardeniers

 • Dirkjan Kortenoever | G.Pel-Grootstraat 53, 1525 PD West-Knollendam
 • Chris de Vries            | Zuiderven  26, 1504 AW Zaandam

1.2 Beide wijngaardeniers zijn zowel eigenaar als beheerder van de wijngaard. Alle werkzaamheden worden in gezamenlijk  overleg uitgevoerd.

2.1 Maréchal Foch geeft een fruitige wijn met een prettige, volle smaak. Het rode sap van de druiven geeft een mooie diepe kleur. De Cabernet Cortis is aangeplant om de wijn wat meer body te geven.  De aangeplante  Golubok bevalt tot nu toe goed. Mooie kleur, mooie kleur maar heel vroeg rijp. Hij kan dus niet gelijk met de Maréchal Foch geoogst worden wat wel de opzet was.De souvignier gris is geplant om ook witte wijn te kunnen maken. We brengen hem elk jaar terug tot 2 trossen per uitloper en dat geeft een goed resultaat.

2.3 Rijpheidsindex

Elk jaar is verschillend. 2018 was heet en droog. Blad snoei moest dus voorzichtig geschieden anders krijg je verbranding. (zie foto)
Ook de trosdunning is per jaar verschillend. In 2018 hield ik toch 2 trossen per uitloper aan. Resultaat 92 Oe in de pulp. Dit is niet echt nodig want een wijn van 12,5 % is prima. Het blijft een zaak van kijken ,meten en proeven én het weer in de gaten houden want drie weken kan vervelend worden. (Ik snoei zo, dat ik een brede hoed krijg, die de hagel of slagregen opvangt )

2.3 Grondstoffen en ingrediënten     

Voor de bereiding van onze wijn worden alleen druiven uit eigen wijngaard gebruikt. Zorg, dat het suikergehalte ten minste 1070 Oe om een goede wijn te  maken. Bij de Maréchal Foch is dit de laatste jaren altijd meer dan 80 Oe geweest. Standaard toevoegingen zijn gist, sulfiet, gistvoedingzout en verschillende enzymen. Incidentele toevoegingen zijn suiker, wijnsteenzuur, kalinat en melkzuur.

2.4 Kenmerkende processtappen

cds-2

 

 

 

 

 

 

 

Telen: De druiven worden geteeld op drie percelen. Zaandam bestaat uit zanderige grond. West- Knollendam heeft zand en veen, Krommeniedijk een kleilaag, een dunne zandlaag en veen.

In 2006 werd een tweede gedeelte 50 cm opgehoogd. ( 14 kub) Bovendien werd er drainage aangelegd om het regenwater snel af te kunnen voeren. Sinds die tijd verhogen we elk jaar de grond met compost en bemeste tuinaarde zodat de aarde op hoogte blijft.

Het nieuwste stuk ( 2012: 40 planten Souvignier Gris) is opgehoogd met grond van een sneeuwklokkenkwekerij. De grond was gif vrij en bevatte alleen vrij veel zaden van perzikkruid.

In West-Knollendam worden de druiven langs de scheidingswand gekweekt en cordon gesnoeid. Een gedeelte van West-Knollendam en alle stokken in Krommeniedijk worden enkel guyot gesnoeid. Alle stokken hebben een loofwand van 120 cm.

De nieuwste ontwikkeling is Zeeland.( 2008) Chris de Vries heeft rond zijn stacaravan in Renesse stokken van witte druiven en wat Maréchal Foch aangeplant. Deze druiven worden door de buren opgegeten en spelen dus geen rol in de wijnproductie.

schermafbeelding-2016-12-03-om-14-15-36

 

 

 

 

 

 

Jaaroverzicht

cds-3a

 

 

 

 

 

 

 

In 2018 begonnen de knoppen op 1 april. Op 16 april ontvouwde zich het eerste blad. Op 19 mei ving de bloei aan. Die duurde relatief lang ( tot 6 juni) Het was inmiddels 28 graden. Trossen in de lengte aan een kant weggeknipt. Weinig blad weggehaald i.v.m. verbranding( zie foto ) De jonge planten moesten we water geven want de wortels stonden 40 cm boven het grondwaterniveau.. In augustus en begin september heet met temperaturen van boven de 30 graden en geen regen. Om het gewas goed te beschermen tegen de Suzukii vlieg werden 1262 trossen ingepakt in een vlieszakje.Bovendien werden de vertikale blauwe netten tegen de volgels op gehangen, die ook bescherming tegen de zon gaven. In de suzukii vallen werd gemiddeld 3 mannetjes gevangen en bijna geen vrouwtjes. Een concentraat van knoflook, dat op de blauwe netten gespoten werd hield de vliegjes ook op afstand.  Voor de Souvignier Gris gebruikten we een iets grotere maat zak.
Hoewel men sprak over een wespen jaar hebben we ze nauwelijks gezien. ( In de 9 vallen hooguit 4 per week )

Eind september hadden we gemiddeld 90 Oe met een zuur van 8.
Omdat we wat lamsteligheid kregen besloten we op 20 september te oogsten. ( normaal begin oktober) Bij de Souvignier gris hadden we 2 trossen per uitloper. ( bij een Oe van bover de 90 !) Het fruit kwam er gezond af en de Maréchal Foch brak weer z’n record: Vanaf 1996 voor het eerst een most boven de 95 Oe en een zuur afgebouwd tot 8.

Spuiten

Hoewel de Maréchal Foch gekweekt is op onderstam ( SO 4) en in principe resistent is spuiten we in West-Knollendam en Krommeniedijk drie keer per jaar gecombineerd met plantversterkende middelen (In Zaandam wordt niet gespoten. Was slechts één keer nodig toen de meeldauw op bezoek kwam).

Omdat Teldor niet meer door de hobbyist te krijgen is ( ook niet in Frankrijk ) werd gespoten met een biologisch middel. (weinig rotting van binnenuit ondanks de regen). We moesten wel bio-imune in augustus spuiten.